PACKobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@packobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Miljøplast skal beskytte fødevarer bedre

Norske og rumænske forskere skal samarbejde om at fremstille en ny aktiv bioemballage, som kan forhindre sygdomsfremkaldende bakterier i at vokse i fødevarer.
13.11.14: Den nye fødevareemballage skal baseres på bioplast, kitosan fra for eksempel rejeskaller, og essentielle olier fra forskellige krydderurter. Det oplyser norske Nofima, som er et af Europas største erhvervsrettede forskningsinstitutter, og som varetager den norske del af projektet.

Hæmmer bakterier
Nofimas forskere har længe arbejdet med såkalt aktiv emballage, og har også lang erfaring med kitosan. Stoffet har bakteriehæmmende egenskaber, som vil gøre det vanskeligt for eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier at vokse i fødevarer.

Derudover skal emballagen indeholde indkapslede essentielle olier, som skal indvirke positivt på fødevaren ved at mindske harskning og bakterievækst, således at holdbarheden forlænges.

– Hvis vi lykkes, vil den nye emballage kunne gøre fødevarer endnu mere sikre og den vil give en højere kvalitet under både produktion, distribution og salg, siger forskningschef Morten Sivertsvik hos Nofima.

Mindre madspild
Den nye emballage, baseret på bioplasten PHA, vil være 100 % nedbrydelig og vil kunne mindske affaldsmængden betydeligt, hvis den erstatter traditionel olieafledt plastemballage.

Et andet mål med emballagen er, at den skal give længere holdbarhed for fødevarerne. Hvis deres holdbarhedsdato ikke udløber så hurtigt, er der også grund til at tro, at mængden af madspild vil kunne mindskes.

Projektet ActiBioSafe har et totalbudget på 900.000 Euro og er finansieret af EØS og rumænske forskningsmidler.

Foto: Morten Sivertsvik/Nofima

GS
Print Send