PACKobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@packobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

PACKobserver mener

Chefredaktør
Gitte Søndergaard:

Ét tiltrængt skridt i den rigtige retning

Chefredaktør
Gitte Søndergaard:
17.01.17: Det er ikke altid let at være miljøbevidst forbruger. Et af de steder, hvor kæden ofte hopper af i forbindelse affaldssortering, beskrives meget malende af Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Dansk Affaldsforening på følgende måde:

"Én række farver og ikoner hjælper forbrugerne med at sortere affald i de rigtige beholdere derhjemme, mens andre farver og ikoner møder de samme forbrugere i sommerhuset. De møder et tredje system hjemme hos deres forældre og et fjerde, når de besøger svigerfamilien".

De tre parter konkluderer altså, at det kan give forvirring, når man som borger møder forskellige systemer til affaldssortering rundt om i landet, og mon ikke de fleste har oplevet det. Men som en konsekvens af dette søsætter man nu et fælles piktogramsystem, der er udviklet på baggrund af de mange allerede eksisterende systemer, og som jf. artiklen "Fælles symboler til affald" blandt andet indeholder otte ikoner til emballageaffald.

Piktogramsystemet bliver tilgængeligt for kommuner, affaldsselskaber og virksomheder i hele landet. Men desværre for forbrugerne er det frivilligt, om disse aktører vil bruge det nye system. Udviklerne er dog optimistiske og forventer, at det vil være udbredt til omkring halvdelen af de danske husstande i løbet af de næste fem år.

Og det vil da naturligvis være et skridt i den rigtige retning, hvis farver og ikoner begynder at pege i samme retning. MEN så længe der ikke er indført en landsdækkende ensretning af, hvordan de forskellige affaldsfraktioner indsamles og genbruges, så vil der underliggende stadig være forskel på, hvordan jeg skal sortere hjemme og i svigerforældrenes sommerhus. Det kan eksempelvis være for plast, hvor der stadigvæk er ret stor forskel på, hvad de enkelte kommuner og affaldsselskaber indsamler til genbrug.

Men får vi på et tidspunkt en sådan ensretning, så vil systemet også kunne indfri den hensigt, som parterne peger på, nemlig at piktogrammerne på sigt skal kunne bruges på f.eks. emballage, så det bliver enkelt for forbrugerne at sortere emballageaffald korrekt … Det er en funktion, som i hvert dele af detailhandelen har spejdet efter i flere år!

Print Send  

Læs tidligere artikler:
 
12.11.18:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
20.03.18:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
29.02.16:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
03.03.15:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
24.10.14:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)