PACKobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@packobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Halvanden million kroner til genanvendelse af plast

Halvanden million kroner til genanvendelse af plast

For at komme plastforurening til livs, skal vi blive bedre til at genanvende plast, lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der støtter tre nye projekter, som kan føre til mere genanvendelse af plast, plastprojekter med samlet halvanden millioner kroner. Et af projekterne skal blandt andet se på genanvendelige mademballager på nyt supersygehus i Gødstrup.
01.12.17: Hver dag produceres op mod 100.000 måltider i danske sygehuskøkkener, og Kellpo A/S og Ernæringsenheden Vest får 500.000 kr. til - i forbindelse med udvikling af et nyt kostkoncept til det nye supersygehus Gødstrup i Region Midtjylland - at undersøge muligheden for udvikling af engangsemballage af genbrugsplast, med høj genanvendelsesprocent. Formålet er at lave et cirkulært system for denne emballage. Emballagen skal sorteres, vaskes, re-granuleres, testes og genbruges.

– Plastforurening er et stort problem på globalt niveau. Men det betyder ikke, at vi bare skal holde op med at bruge plast, for det er et enormt praktisk materiale. I stedet skal vi blive bedre til at genbruge og genanvende plast. På den måde skåner vi natur og miljø og udnytter materialernes værdi maksimalt. Det er også derfor, at vi støtter projekter som dette, siger ministeren.

Ølkrus bliver til tallerkener på NorthSide
Det er anden gang, at den såkaldte plastemballagepulje støtter projekter. Sidste år støttede puljen blandt andet et projekt på NorthSide festivalen, der indsamlede over 300.000 ølkrus for at genanvende dem i et lukket kredsløb.

– Næste år får festivalgæsterne mad på tallerkener lavet af ølkrusene fra sidste år. Det er den slags projekter, der er med til at gøre os alle sammen bevidste om det plast, vi bruger – og hvor det ender henne, siger Esben Lunde Larsen.

– Jeg er optaget af at gøre noget ved plastforurening, og det kræver en fælles indsats på tværs af landegrænser. Derfor er det vigtigt, at der først på europæisk plan laves en plaststrategi. Derefter vil jeg invitere alle Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan man kan lave en national plasthandlingsplan, siger han.

Genbrugelige plastemballager og alternativer til lamineret plastfilm
Ud over projektet med emballage til hospitalskøkkener får Amager Ressourcecenter 500.000 kr. til at udvikle og demonstrere metoder til design af regenerative plastemballager anvendt til detailhandlens private-label produkter. Projektet skal - på tværs af emballage- og produktkategorier - skabe et designdogme for plastemballager, som kan øge genanvendelsen og kvaliteten i genanvendelsen.

Endvidere får Teknologisk Institut ifølge Miljø- og Fødevareministeriet 500.000 kr. til at undersøge og afprøve, om coatet plastfilm fremstillet i samme plasttype kan erstatte lamineret plastfilm fremstillet i flere plasttyper i eksisterende posepakkemaskiner og andre pakkemaskiner til fleksibel emballage.

Arkivfoto: PACKobserver

GS
Print Send