PACKobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@packobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Prisbelønnet celluloseløsning

I slutningen af januar blev det finske forskningscenter VTT Technical Research Centre belønnet med en pris fra den britiske Ellen MacArthur Foundation for en emballageløsning af cellulose. VTT var en af fem prisvindere, og dermed modtager af en femtedel af én million dollars, som fonden, der har til formål at fremskynde overgangen til en cirkulær økonomi, uddelte.
08.02.18: Det nye materiale kan forlænge levnedsmidlers holdbarhed, samtidig med at man kan reducere madspild og det verdensomspændende mikroplastproblem.

Som materiale er cellulose sikkert, fornyeligt, genanvendeligt og kompostabelt. VTT har udviklet en kompostérbar letvægtsemballage ved at kombinere cellulosefilm med forskellige, men komplementære egenskaber.

Det plastlignende emballagemateriale er egnet til tørre og fedtede produkter, såsom nødder, korn, kaffe, krydderier og rosiner. De største fordele kan nås, når materialet bruges til emballering af produkter med lang holdbarhed.

Med hensyn til egenskaber er materialet ifølge de finske forskere yderst konkurrencedygtigt eller i mange tilfælde endog bedre end den aktuelt tilgængelige biologisk nedbrydelige bioplast. Og med mindre ændringer skal materialet kunne konverteres på eksisterende maskiner.

Optimering af celluloselag giver fremragende egenskaber
Emballagen kan fremstilles ved at kombinere cellulosefilm med forskellige egenskaber. Det fleksible og gennemsigtige lette materiale beskytter produktet mod atmosfæriske gasser og fugt. Det danner også en barriere mod fedt eller mineralolie i produktet. Emballagen kan forsegles ved opvarmning.

– Ved at optimere lagstrukturen kan vi forbedre de tekniske egenskaber og reducere mængden af anvendte materialer. Hvis emballagen blev fremstillet af ét cellulosebaseret materiale, der skulle opfylde alle krav til et godt emballagemateriale, ville emballagen være meget tyk og tung, forklarer Ali Harlin, professor ved VTT. Han vurderer, at emballagematerialet vil kunne kommercialiseres inden for tre til fem år.

Alle vindere er en del af et 12-måneders nyt Plastic Economy Accelerator Program, hvor de får ekspertstøtte til at gøre deres innovationer omsættelige. Når et år er gået, vil fonden tildele en ekstra million dollar til den bedste deltager.

– I en ny plastøkonomi vil plast aldrig blive til affald eller havne i havet. For at komme dertil vil der kræves nye niveauer af engagement og samarbejde fra industri, regeringer, designere og startups. Jeg håber, at disse innovationer vil inspirere til endnu flere fremskridt , der hjælper med at opbygge et system, hvor alle plastmaterialer genanvendes, genbruges eller komposteres sikkert , lyder det fra Dame Ellen MacArthur.

Ellen MacArthur Foundation er et britisk fundament grundlagt i 2010 af Dame Ellen MacArthur, der blev kendt som konkurrencesejler. Formålet med stiftelsen er at fremskynde overgangen til en cirkulær økonomi. www.ellenmacarthurfoundation.org.

Foto: VTT

GS
Print Send