PACKobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@packobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Varsler ny thermo inkjet-printer til både medicinal og fødevare

Med start i marts 2019 udvider Multivac for første gang sin printerportefølje af thermotransferprintere (TTO) med en thermo inkjet-printer (TIJ). Den nye printer vil kunne anvendes til direkte print på filmbanen såvel som i etiketdispensere.
20.09.18: Ved den thermiske inkjet-proces opvarmes vandet i blækket, hvilket giver små bobler, som presser blækdråberne ud fra dysen på en eksplosionsagtig måde. I modsætning til continuous inkjet-printere (CIJ) opererer TIJ-printere med printerpatroner, hvor printhovederne er integreret.

– Patronerne kan let og hurtigt skiftes og har samtidig meget lav vedligeholdelse, da de ikke kræver regelmæssig rengøring. En yderligere fordel er, at blækpatronerne ikke tørrer ud; den såkaldte 'decap time' er meget høj. Og man kan opnår en printopløsning på op til 600 dpi med TIJ-printere, hvilket gør det muligt at udskrive ekstremt små bogstaver og kompakte stregkoder, lyder det fra Multivac.

Virksomheden peger også på, at TIJ-printere hidtil overvejende har været anvendt til medicinsk udstyr da det vandopløselige blæk kun var egnet til papir eller "Tyvek". Til print på de mange filmbaner, som anvendes i fødevareindustrien, var tørringsprocessen simpelthen for lang, og vedhæftningen af blækket til filmen var utilstrækkelig.

– Men siden da er blæktyperne blevet videreudviklet, så de nu også er velegnede til underlag som film, og afhængigt af typen af bæremateriale kan blækket nu kun tværes ud inden for de første 1 til 3 sekunder, forklarer man, og peger på, at TIJ-printeren kan betjenes med op til fire printhoveder ved siden af hinanden på kaskadebasis. Hvert printhoved har en printbredde på 12,7 mm, hvilket giver en samlet printbredde på 50,8 mm.

Ud over at blive brugt til direkte print på filmbanen med fremtræksindeksering eller i de statiske modeller, der er monteret på indløb eller udløb af en pakkemaskine, kan TIJ-printeren også integreres i en etiketdispenser. I dette tilfælde monteres printeren direkte ved dispenseringskanten. Dette giver ifølge virksomheden den fordel, at der kan printes et partistørrelse på ned til én, fordi der ikke er nogen etiketter, som allerede er blevet pre-printet fra den tidligere kørsel, når layoutet ændres.

Den nye printermodel fra Multivac er som option tilgængelig i en IP 65-version samt i en nul-nedetidstilstand, der opererer med to printhoveder.

Operatører af denne mærkningsløsning skal også drage fordel af automatisk printlayoutstyring via Multivacs HMI-kontrolpanelet. Når opskriften på et bestemt produkt kaldes op, loades det korrekte udskriftslayout automatisk. Det er ikke nødvendigt manuelt at vælge et printlayout eller at printe data på et separat printer-kontrolpanel.

– Aspektet med sikker mærkning er også af afgørende betydning: Takket være den automatiske indlæsning af layoutet med opskriften kan driftsfejl forhindres på forhånd. Det korrekte layout på det rigtige sprog med den korrekte stregkode og tilhørende produktionsdata og ingrediensliste aktiveres automatisk på printeren, fastslår virksomheden.

Foto: Multivac

GS
Print Send